DOCX, XLSX şi PPTX

În primul rând, ce-i cu fişierele astea?

Ei bine, de la o vreme încoace Micro$oft se cam vede forţat din diverse părţi să adopte un fomat al fişierelor din pachetul M$ Office care să fie deschis către alte aplicaţii de tip Office, pentru compatibilitate şi interoperabilitate.

Nu le convine, dar nu prea au ce face. Lumea îi toacă mărunt din toate părţile şi pe bună dreptate!

Şi ca să nu le fie linguriţa de sirop aşa de amară, au zis să facă o mişcare „deşteaptă” care să conţină în acelaşi timp şi un marketing bonus.

Rezultatul: începând de la Office 2007, formatul implicit al fişierelor nu mai este clasicul DOC (Word), XLS (Excel) sau PPT (PowerPoint) ci respectiv DOCX, XLSX şi PPTX.

Şi care-i diferenţa? veţi zice ...

În afară de faptul că le-a crescut un X în coadă, au reuşit să declare că formatele sunt pe baza unui standard open (propus şi publicat tot de ei, Office Open XML), adică mişcarea de marketing de care ziceam.

Şi au mai reuşit și să le dea la gioale propriilor utilizatori prin faptul că (L)userul de M$ Office 2003, 2000 sau 97 nu poate citi acele fişiere, iar (L)userul care foloseşte M$ Office 2007 habar n-are de toată chestia şi ca atare nu-şi salvează documentele în formatul vechi, ci în cel nou.

Dar să admitem totuşi că e un pas bun către interoperabilitate, singurul lucru deranjant fiind dispreţul total faţă de client, dres mai apoi cu nişte busuioc şi un compatibility pack care să asigure acea compatibiltate între diferitele versiuni.

Astfel ei s-au spălat pe mâini (doar au făcut tot ce li s-a cerut şi au putut face, nu-i aşa?) iar butonistul de rând, care habar n-are de toate detaliile de mai sus că doar nu e IT-st de meserie, n-are decât să se descurce cum poate, să sune un prieten sau să înjure.

Există soluţii?

Da, nu vă speriaţi, ele (soluţiile) există şi le poate utiliza oricine, fără să fie nevoie să fie IT-st de meserie. Şi ca de obicei, există mai multe posibilităţi, motiv pentru care le vom prezenta într-un articol viitor.

Variațiuni pe aceeași temă din opera cu același nume:

Actualizare Google Chrome

De vreo 2-3 zile, browserul de internet de la Google (Chrome) a ieşit tiptil din faza „beta” şi a ajuns la versiunea 1.0.154.36 (mda,...

Bateriile de laptop

Multă lume se miră că după circa un an de utilizare a unui laptop, bateria acestuia începe să dea semne de oboseală: fie işi...