Actualizare Google Chrome

De vreo 2-3 zile, browserul de internet de la Google (Chrome) a ieşit tiptil din faza „beta” şi a ajuns la versiunea 1.0.154.36 (mda, complicat număr de versiune, într-adevăr).

Spre deosebire de Firefox sau Opera (sau chiar Idiot Explorer) actualizarea se face automat, fără ca (L)userul să fie notificat decât (eventual) la finalul actualizării, pentru a face un restart la browser.

Trei chestii sunt interesante aici:

  1. cred că e unul din puţinele lucruri oferite de „mister G” care au ieşit deja din faza de „testare-beta”, şi asta de câţiva ani buni!
  2. modificările aduse de această actualizare nu par a fi substanţiale la nivel de interfaţă şi/sau funcţii oferite (L)userului, ca atare, deşi a Chrome a reuşit performanţa de a atinge 1% din piaţa de browsere în prima zi de la lansare, baza de utilizatori constanţi este mult mai mică decât acel 1%. Altfel spus, lumea s-a înghesuit să-l testeze, s-a vorbit o grămadă despre avantajele şi dezavantaele lui, după care „pasiunea” s-a potolit, întrucât lui Chrome îi lipsesc câteva lucruri esenţiale pentru a fi un browser „full power”. Între aceste câteva lucruri cea mai des pomenită e lipsa add-on-urilor, dar şi simplitatea „excesivă” a intefeţei.
  3. vâlva creată iniţial, la naşterea proiectului, a fost cel mai probabil întreţinută de „oamenii din online” (ah! ador expresia asta, este atât de vagă şi pompoasă, exclusivistă chiar ...), aşa că utilizatorul de computer obişnuit nici nu cred că ştie (sau dacă ştie nu-şi bate capul cu asta) că există această alternativă de navigare pe net.

Acestea fiind zise, dacă cumva foloseşti totuşi Chrome şi nu ştii pe ce versiune eşti, dă un click pe butonul de „Settings” (cheia aia mică din colţul dreapta-sus) şi apoi pe „Abou Google Chrome”.

Nu numai că vei afla versiunea curentă dar dacă există versiuni mai noi, ai la dispoziţie un buton de „Update” cu care să faci manual actualizarea, dacă ea nu s-a făcut deja automat.

Personal, îmi place Chrome şi fac parte din categoria băftoşilor pentru care acesta merge rapid; evident, sunt unii care şi-au blestemat zilele încercându-l.

Îl folosesc în datul pe net de zi cu zi? Nope! din mai multe motive:

  • e „Windoze only”, ori noi în firmă discutăm cu Bill Gates doar pe sistemul destinat contabilităţii
  • nu intenţionez să-l rulez cu Wine pe Ubuntu pentru că nu sunt convins că merită bătaia de cap
  • e util pentru testarea cross-browser a siturilor pe care le construim, dar şi asta (testarea cross-browser) va deveni o chestie din ce în ce mai rară (despre motive într-un articol viitor)

Discuţii de-ale altora pe tema actualizării aici.

Variațiuni pe aceeași temă din opera cu același nume:

Bateriile de laptop

Multă lume se miră că după circa un an de utilizare a unui laptop, bateria acestuia începe să dea semne de oboseală: fie işi...

Windoze update error

Am avut o mică surpriză-surpriză astăzi, după instalarea "pe curat" a unui XP SP2 cu upgrade online la SP3! După terminarea instalării SP3, toate...