Teoria prezervativului (1)

„Am un antivirus grozav, ultima versiune, actualizat la zi şi cu toate astea, am furat-o! îmi mișună mai mulţi cai troieni prin calculator decât au fost iarna asta troiene de zăpadă!”

Aceasta este (în mare) surpriza pe care o exprimă din ce în ce mai frecvent tot felul de utilizatori de computadoare, mai mult sau mai puţin pricepuţi în ale IT-ului.

Din păcate, există în rândul multor oameni care folosesc calculatorul zilnic o accepţiune oarecum romanţată (aproape hollywoodiană) despre viruşi şi antiviruşi.

Adevărul este însă departe de a fi romanţat ci de-a dreptul dur şi costisitor: antiviruşii sunt o reacţie la viruşi, ceea ce înseamnă că partea de prevenţie este în mare parte în sarcina utilizatorului.

Altfel spus, dacă utilizatorul nu are şi el grijă, costurile (directe sau indirecte) de a fi afectat de diversele tipuri de „malware” i se vor sparge în cap mai devreme sau mai târziu.

Analogia medicală

Cred că o analogie cu medicina şi viruşii reali se aplică foarte bine: e mai uşor să previi decât să vindeci, iar prevenţia ţine de cele mai multe ori de măsuri elementare de igienă sau limitare de contact direct.

Cu excepţia vaccinurilor (care funcţionează şi ele doar într-o anumită măsură), ceea ce faci determină gradul de risc de îmbolnăvire.

Acelaşi lucru se aplică si în IT: igiena ţine de ...

  • cât de „murdare” sunt siturile pe care le vizitezi, cât de infectate sunt fişierele altora cu care vii în contact
  • cât de obişnuit eşti să NU dai click pe orice chestie sclipicioasă care îţi apare pe vreun site sau în vreun email.
  • cât de naiv eşti să pici de fraier când cineva îţi cere datele contului bancar - nici o bancă nu face asta, aşa că e clar că e o păcăleală menită să-ţi fure bani din cont!
  • cât de atent eşti să nu accepţi fişiere transferate prin Yahoo Mess sau alte "mess-uri" de la oricine, nici chiar de la persoanele din lista de contacte, dacă nu ştii în prealabil care e conţinutul fişierelor, chiar dacă se numeşte „Britney Spears Naked.jpg” ... crede-mă, nurii blondei nu merită riscul!

Analogia perfectă

În fond, rolul unui antivirus este să te ajute să prezervi starea de bună funcţinare şi securitate a sistemului, nu să te înlocuiască complet în deciziile uneori neatente pe care le iei.

Şi fiindcă am pomenit de prezervare, să punem pe tapet adevărata anologie perfectă pentru un antivirus: îl poţi privi ca pe un prezervativ cu vârful tăiat! te protejează în proporţie de 90%, dar în „punctele esenţiale” eşti pe cont propriu!

De aici se pot trage cel puţin 2 concluzii:

  • e foarte util să ai nişte cunoştinţe minimale despre ce să faci şi mai ales ce să NU faci cu un calculator, pentru a-ţi proteja „punctele sensibile”
  • dacă ai suficiente cunoştinţe din gama celor pomenite mai sus, cu puţină grijă e perfect posibil să trăieşti chiar fără un antivirus!


Da, da ... ai citit bine. Dar despre asta într-un articol viitor.

Final warning: kids, don't do this at home!

Variațiuni pe aceeași temă din opera cu același nume:

Windoze update error

Am avut o mică surpriză-surpriză astăzi, după instalarea "pe curat" a unui XP SP2 cu upgrade online la SP3! După terminarea instalării SP3, toate...

Actualizarea licenţei AVAST

Am conceput acest mic îndrumar pentru a-i ajuta pe prietenii noştri care utilizează Avast Antivirus (aproape toţi, dacă stau bine să mă gândesc) şi...

Actualizare Google Chrome

De vreo 2-3 zile, browserul de internet de la Google (Chrome) a ieşit tiptil din faza „beta” şi a ajuns la versiunea 1.0.154.36 (mda,...