Orange DNS Fail

... când netul nu-ți merge deși ești conectat ...

Atentie!

  1. ceea ce urmează se referă la conexiunile mobile de date Orange prin modem-uri dedicate;
  2. deşi instrucţiunile de la final se bazează pe un principiu valabil indiferent de sistemul de operare de pe computerul tău, ele se referă strict la paşii de urmat pentru Ubuntu (Linux), de pe la 9.04 încoace.

Mi s-a întâmplat de mai multe ori ca în ciuda unei conexiuni de date reuşite la reţeaua Orange, net-ul în sine să nu funcţioneze.

Până azi, n-am dat atenţie problemei pentru că am avut la dispoziţie alternativă simplă a conexiunii la net prin HTC HotSpot (prin telefonul HTC, transformat dintr-un click în access point wireless, prin Vodafone) care a funcţionat invariabil, fără să-mi mai bat capul cu sursa problemelor: o fi semnalul slab, o fi modemul meu USB fript, o fi reţeaua de date a Orange sau ce altceva ar mai putea fi.

Ei bine, azi mi-am propus să caut o rezolvare pentru că abonamentul de date de la Vodafone se cam apropie de epuizare (cum ziceam, l-am folosit intens) şi zău n-am nici un chef să plătesc trafic suplimentar pe MB când oricum sunt forţat să plătesc internetul de la Orange până la sfârşitul lunii ăsteia.

Aşa că am luat-o cătinel:

  • Netul nu merge, aşa că deschid un terminal şi dau un ping către ceva cunoscut, de exemplu google.com - nope, nu merge, zice „host not found” sau aşa ceva - Big NONO! - e timpul să săpăm mai adânc.
  • Verificare conexiune Orange - jucăria (Huawei E160) zice că sunt conectat, la fel zice şi Network Manager din Ubuntu - Check!
  • Verificare viteză de conectare - aceeaşi jucărie zice că sunt pe viteză maximă (luminiţa albastru deschis) - Check!
  • Verificare adresă IP - deschid un terminal şi bag un „ifconfig”, care la PPP0 îmi dă o dresă ce pare validă, deci m-am autentificat corect în reţeaua Orange şi sunt conectat corect - Check!
  • Verificare adresă IP la DNS - click dreapta pe Network Manager, apoi click pe „Connection information”, la „Primary DNS” îmi apare 172.22.7.21 iar la „Secondary DNS” 172.22.7.20, adrese familiare întrucât sunt cele alocate automat de „Mobile Broadband Connection Wizzard” din Ubuntu. Acestea fiind DNS-urile anunţate de Orange RO acum vreo 3-4 ani, s-ar zice că totul e OK - Check!
  • Ping către DNS-urile astea (în fond, ele găsesc calea către alte adrese din internet) - nici pomeneala de vreun răspuns - Big NONO!

Aşadar asta era buba. N-am DNS! n-o să explic ce e ăla un DNS (Domain Name System), cert este că fără el nu te dai pe net, punct RO!

De obicei, poporeanul care se conectează la net (indiferent de furnizor) are alocat în mod automat un astfel de DNS (sau mai multe) chiar de la furnizorul de net. Dacă e bine sau rău vom discuta altă dată, acum ajunge să pricepem că în cazul de faţă aceste adrese de IP pentru DNS de la Orange nu funcţionau, dintr-un motiv sau altul.

Fie Orange a decis să schimbe aceste adrese (o chestie cam de cacao care nu prea se face fără un motiv tehnic foarte întemeiat, altfel rişti să-ţi ridici în cap o bună parte a abonaţilor), fie pur şi simplu DNS-urile Orange dau în nas, mai ales în weekend (personal, înclin către această variantă pentru că totuşi conexiunea funcţionează uneori iar alteori nu) caz în care onor Orange nu face decât să confirme părerea mea relativ la calitatea proastă a reţelei lor de date.

În fine, soluţia este relativ simplă odată ce am identificat cauza:

  • click dreapta pe „Network Manager”
  • click pe „Edit connections”
  • click pe „Mobile broadband”
  • click pe „Orange” în lista conexiunilor configurate (sau cum ai botezat-o când ai configurat-o prima oară)
  • click pe „Edit”
  • se deschide o nouă ferestruică, în care dai click pe „IPv4 Settings”
  • la „DNS Servers” stergi adresele de IP notate acolo şi treci 8.8.8.8, 8.8.4.4 (DNS-uri gratuite de la Google, musai cu virgulă între ele) sau 208.67.222.222, 208.67.220.220 (DNS-uri gratuite de la OpenDNS, idem)
  • click pe „Apply”, închizi toate ferestrele şi te mai conectezi odată la Orange.

Et voila ... funcţionează! Sau aşa ar trebui ...

Variațiuni pe aceeași temă din opera cu același nume:

Windows Mess

Nu sunt un fan al sistemelor de instant messaging ala Yahoo Mess, Windows Mess, ICQ, Skype etc., dar nu intenţionez să le "desfiinţez" sau...

Actualizarea licenţei AVAST

Am conceput acest mic îndrumar pentru a-i ajuta pe prietenii noştri care utilizează Avast Antivirus (aproape toţi, dacă stau bine să mă gândesc) şi...

Actualizare Google Chrome

De vreo 2-3 zile, browserul de internet de la Google (Chrome) a ieşit tiptil din faza „beta” şi a ajuns la versiunea 1.0.154.36 (mda,...