Joi - 003

Salutare! Direct în subiect:

  1. Un fost angajat Facebook a dat compania în judecată după ce a fost concediat pentru că a pus întrebări legate de accesarea datelor șterse de utilizatori - din Bloomberg, via Cronica.ro

    Dacă vrei, du-te și citește, că eu aștept ... nu, serios, nu fug niciunde ... Ok, sunt de acord, nu e nici o surpriză, știm deja că toată gașca numită GAFAM (adică Google, Amazon, Facebook, Apple și Microsoft, în ordinea asta, ca să sune bine) gafează puternic când vine vorba de colectarea, stocarea, securizarea și partajarea datelor (L)userului.

    Că feisbucă nu-ți șterge de fapt datele era foarte clar: când mi-am șters contul (și am bifat o chestie cu „delete all my data” în februarie 2019, mi-a dat cu tifla și mi-a comunicat că nu le șterge nici de-a dracu' preț de 3 luni, în caz că mă răzgândesc; prin iunie am mai primit un mail de la ei care în esență mă întreba suav „ești sigur că nu te-ai răzgândit?” deci nu le șterseseră ... probabil nici în zi de azi n-au făcut-o, deși pentru noi, ca (L)useri obișnuiți, este perfect imposibil s-o demonstrăm.

    Omul zice acolo de „politica de accesare” a datelor din Messenger pe care utilizatorul le-a șters ... sau mă rog, așa crede el utilizatorul că le-a șters! Dar nu există nici un argument logic să credem că în cadrul Facebook  nu se întâmpla la fel cu absolut orice date colectate de la (L)user, incluzând Facebook proper, UaȚap și Instagram (da, știu că ei își zic Meta, nu mă interesează artificiile lor fiscale, și Google își zice Alphabet, tot degeaba!).

    O singură concluzie: nu digitiza date pe care nu le vrei publice ... simplu! Pentru că n-ai nici o certitudine că serviciile pe care le folosești pentru stocare, share-uire sau orice altceva nu vor vinde / pierde / utiliza acele date. Poate sună un pic radical, și pentru (L)userul obișnuit poate chiar este, dar există situații în care ți se întoarce pocinogul când nu te aștepți.

    Cum a fost cazul ziaristei care a investigat (și demonstrat) plagiatura primului general ministru și pe care au încercat s-o compromită chiar polițaii după ce i-au găsit poze în curuțul gol vechi de decenii; de parcă ar fi avut vreo importanță ce curuț avea ea acum X ani în faptul că el, primul, e un parvenit nenorocit. Oricum, sunt sigur că ei nu i-a căzut bine, și e perfect de înțeles.

  2. UE a dat drumul la DMA și DSA (Digital Marketing Act și respectiv Digital Services Act), adică legile sunt date, intră în vigoare în 2024 și în esență se iau de firmele mari ca să schimbe relațiile lor cu firmele mici sau direct cu utilizatorul. Și amenzile sunt mari, atât de mari încât grupul GAFAM mai sus menționat nu le poate neglija.

    De ce ne interesează pe noi? Per total ar trebui să fie de bine, nu? Atât doar că am văzut pe undeva (nu găsesc link-ul, și nici legea n-am citit-o) o mențiune care zicea că în DSA se prevăd niște reguli noi de „garanții” și „returnări de plăți” pentru serviciile online, în esență obligând un furnizor (nu contează dacă mare sau mic) să dea banii înapoi unui client care a cumpărat un produs sau serviciu digital, de parcă ar fi returnat roșii la magazin.

    Adică ai luat de la mine un serviu digital (sau poate chiar unul în Real Life), tu vii după 3 zile și zici că vrei banii înapoi, că nu e ce ai crezut tu. Iar DSA zice că da, trebuie să-i dau omului banii, no question asked, deși nu poate returna servicii ... adică înțeleg dacă eu am dat cu mucii în fasole și n-am prestat ce am promis iar el poate demonstra asta, dar „no question asked”? uriaș potențial de abuz dacă vinzi servicii digitale online ... de cercetat!

  3. Finlandezii au inventat bateria cu nisip ... și din câte zic ei, e foarte capabilă să stocheze energie termică pe perioade lungi de timp.

    Noa, nu-ți imagina că e o baterie de băgat în buzunar, judecând după poza din articol e mai mare decât casa pe care o alimentează, dar dacă a funcționat în Finlanda, s-ar putea să fie o super-soluție și la noi pentru cei catre au case. Detalii aici.

Cam asta ar fi. Să ai un weekend grozav, că se apropie!

PS: se poate vedea că tot ce fac aici este cvasi-neterminat! Dacă ai sugestii și/sau critici constructive, nu ezita, dă un mail către contact@gadgeta.ro. Probabil va mai lua ceva timp, că sunt cu fundul în prea multe luntri.

Actualizat la

Variațiuni pe aceeași temă din opera cu același nume:

Joi - 001

Salutare!

Printr-o stranie coincidență, astăzi planificasem să-mi reiau prezența online printr-un site/blog/newsletter care să aibă la bază informații utile pe care le tot repet pe la clienți/prieteni de niște ani de zile.

Windows Mess

Nu sunt un fan al sistemelor de instant messaging ala Yahoo Mess, Windows Mess, ICQ, Skype etc., dar nu intenţionez să le "desfiinţez" sau...

Joi - 002

A luat ceva vreme să reiau ideea unui newsletter, trebuie să recunosc. Cu scuzele de rigoare, să trecem direct la „cărnița” epistolei! [o lectură de 5 minute]

1. Google îl ucide pe Hangouts