Ce laptop să-mi cumpăr?

Zilele astea, odată cu apropierea sărbătorilor, întrebarea din titlu a revenit cu o insistenţă demnă de o cauză mai bună.

Chiar făcând abstracţie de shopping spree-ul caracteristic sfârşitului de an (care criză, frate? uitaţi-vă doar în parcările marilor magazine, mi-e şi groază să mă gândesc ce viermuială e înăuntru!), întrebarea e destul de frecventă în condiţiile în care se produce o virarea puternică de la utilizarea desktopurilor la laptopuri.

Nici nu-i de mirare, avantajul mobilităţii şi al economiei de spaţiu surclasează net minora diferenţă de preţ. Bine, bine, vei zice, da' totuşi, ce laptop să-mi cumpăr?

Ca la orice marfă, există laptopuri pentru toate buzunarele, există şi scule de fiţe şi jucării low-level, şi mari şi mici, şi negre şi roşii, şi de-alea care bat covoare şi de-alea care macină cafeaua etc. Ca atare trebuie să porneşti de la o premisă de utilizare fixată în prealabil:

  • Vreau să am laptop şi cu asta basta! sau ...
  • Mă plimb toată ziua (la propriu, dar si pe net), sunt un „comunicator”! sau ...
  • Da' ce, frate, arăt eu de parcă banii ar fi o problemă? Să moară dujmanii mei! sau ...
  • Mă joc toată ziulica cele mai tari şi mai „fresh” jocuri!

OK, azi vom trata cazul 1, aşa că hai s-o luăm sistematic.

Tot aşa cum noţiunea de „panaceu universal” e un vis frumos al alchimiştilor (și un pleonasm, în același timp), așa şi sfaturile pentru cumpărarea unui laptop nu pot să acopere absolut orice situaţie şi ca atare vom porni de la situaţia cea mai des întâlnită în ce priveşte utilizarea calculatorului în general:

  • eşti o persoană care petrece destul de mult timp cu nasul în taste, fie pentru că te obligă slujba fie pentru că aşa îţi place;
  • internetul nu mai are taine pentru tine: ai şapte(sprezece) conturi de email, twitter, facebook, linkedin, hi5, myspace, youtube & altele;
  • ai blog şi/sau citeşti din când în când blogurile altora, poate mai participi şi pe câteva forumuri;
  • ştirile de la televizor sunt complet neinteresante, pentru că până seara când ajungi acasă tu ţi-ai luat deja porţia de ştiri online, de pe cancan.ro sau alte cancanuri;
  • ocazional, comanzi online câte un mic gadget drăguţ sau bluza aia faină din catalog;
  • eşti convins(ă) 100% că dacă ai un antivirus actualizat la zi, nimic rău nu poate să ţi se întâmple (greșești amarnic, dar asta e altă poveste);
  • vrei să te mai uiţi la un film pe DVD din când în când, iar muzică ai în cantităţi industriale (sursa e mai puţin importantă, nu-i aşa!) pe care chiar o asculţi frecvent;
  • câte un joculeţ din când în când nu strică nimănui, aşa, de relaxare, dar parcă preferi să te joci online;
  • ştii să utilizezi un editor de text şi o aplicaţie de calcul tabelar, poţi încropi o prezentare slide-show şi îţi place la nebunie când prietenii (prietenele) îţi dau pe mail câte un mesaj din ăla uriaş cu un slideshow cu crăciuniţe sexy / căţeluşi pufoşi;
  • ocazional, mai stai şi la o cafenea cu internet wireless, să te uiţi în tihnă la crăciuniţele / căţeluşii de mai sus, în timp ce savurezi un capuccino şi răspunzi în scârbă mesajelor colegilor de servici;

Ei bine, dacă te regăseşti măcar parţial în lista de mai sus, se cheamă că am răspuns unei prime întrebări - ce vei face cu laptopul.

De asemenea, se mai cheamă că te încadrezi perfect în gama „consumer”, cea mai bine reprezentată gamă din punctul de vedere al stocurilor, atât în magazinele online cât şi în cele brick&mortar. La sculele cât de cât bune, preţurile variază într-o plajă aproximativă de 1700 - 3500 lei, în funcţie de dotări.

Consideraţii tehnice pentru gama „consumer”:

1. PROCESOARE: săriţi peste Celeron! credeţi-mă, în 90% din cazuri este mai sănătos. De altfel, acesta este motivul pentru care plaja de preţuri de mai sus nu include şi notebookuri mai ieftine (ele există, de pe la 1200, 1300 de lei în sus) dar aproape toate sunt cu Celeron Inside. Fără a intra în detalii tehnice, Celeroanele nu stau grozav nici la viteza de lucru şi nici la consumul de curent sau disiparea termică, raportat la performanţele obţinute. Mai puteţi sări chiar şi peste procesoarele Sempron, având în vedere că diferenţa de preţ faţă de un Athlon sau un Turion (dacă tot vorbim de AMD-uri) e minoră, dar performanţele sunt net superioare.

În rest, aproape orice e bun, cu câteva menţiuni adiţionale: dacă e să te ţină bateria mai mult, sunt de preferat AMD-urile (în special Turion); dacă e să foloseşti aplicaţii pretenţioase sau jocuri care solicită procesorul, sunt de preferat INTEL-urile.

2. MEMORIE: săriţi peste orice laptop cu mai puţin de 1GB RAM. Nu că n-ar merge, mai ales dacă va rula Windoze XP (sau chiar ceva mai vechi) sau vreo versiune de Linux (cum ar fi Ubuntu, de pildă) dar laptopul vă va fi recunoscător dacă-i veţi da memorie să ronţăie, iar recunoştinţa asta o veţi vedea în viteza de lucru.

Mai mult, dacă laptopul pe care îl găsiţi şi/sau care vă place vine cu Windoze Vista preinstalat, nici nu-l luaţi în seamă fără măcar 2 GB RAM. Nu de alta, dar vă veţi trezi cu un notebook drăguţ şi cu un sistem de operare simpatic care ... merg prost! în sensul că totul se va întâmpla cu viteza melcului turbat.

3. HARDDISK: vorba reclamei, „sky is the limit”! în funcţie de câte date veţi avea de stocat, va trebui să vă orientaţi la o variantă cuprinzătoare. Un bun indicator al necesităţilor curente la capitolul spaţiu pe disc este starea curentă a calculatorului pe care îl aveţi deja - puteţi să vedeţi cam cât spaţiu ocupă fişierele personale acum şi înmulţiţi cu 2.

Oricum, luaţi în calcul o partajare corectă a discului în cel puţin 2 partiţii - una pentru sistemul de operare (minim 30GB pentru XP, minim 50GB pentru Vista, minim 10GB pentru Ubuntu), şi o alta pentru fişiele personale (documente, poze, muzică etc.). În mod uzual, de la 120GB în sus ar trebui să fie ok, dacă nu faci prelucrări video pe laptop.

4. DISPLAY: de la 10" în sus, orice îţi cade bine la ochi; sunt la modă ecranele glossy (lucioase) dar nu sunt întotdeauna o binecuvântare pentru că dacă se nimereşte să ai în spatele tău o sursă de lumină te poţi trezi cu tot felul de reflexii pe ecran; regula de bază la testarea display-ului este să aibă lumină proprie destulă, contrast „brici” şi rezoluţie cât mai bună.

5. WIRELESS: absolut obligatoriu! nici nu te uita la un laptop care n-are! nu că n-ai putea să-i pui ulterior (pe USB sau PCMCIA) ci pentru că e mult mai comod să nu mai trebuiască să ataşezi laptopului tot felul de device-uri externe şi să te trezeşti că umbli prin casă cu un pom de crăciun de care atârnă tot felul de chestii.

6. BATERIE: cum ziceam în alt articol, bateria trebuie tratată ca un consumabil! dacă nu eşti cu bugetul pe sfoară, regula de bază este să aibă cât mai multe celule sau câţi mai mulţi WH (waţi-oră).

7. Alte zorzoane:

  • bluetooth - un accesoriu wireless util doar dacă planifici să transferi des date spre/dinspre alte gadgeturi cu acelaşi tip de conectivitate (de ex., telefonul mobil); altfel, e chiar recomandat să N-AI, nu de alta dar la multe notebookuri bluetooth-ul se activează simultan cu wireless-ul şi vei avea un emiţător - receptor în plus care va consuma din baterie fără a face ceva util
    porturi USB - 3 sau 4 sunt de ajuns, dacă vei avea nevoie de mai mult poţi să extinzi conectivitatea USB cu un USB Hub, dar cum ziceam mai sus, e laptop, frate! nu-l transforma în pom de crăciun!
  • firewire - util pentru conectarea camerelor video, dar nu e chiar musai decât dacă te apuci să faci filme lungi (uriaşe ca număr de biţi), altfel te descurci şi cu un simplu USB
  • modem - e prezent în mai toate laptopurile, deşi utilitatea lui e relativ restrânsă; poţi să-l utilizezi ca să te conectezi la net prin dial-up sau ca să trimiţi şi să primeşti faxuri direct pe laptop, lucruri care se vor întâmpla extrem de rar
  • webcam - hmm! în ce mă priveşte, un zorzon pur decorativ, dar altora le place video-chat-ul ... pentru ei e bun!

Ar mai fi de menţionat greutatea şi dimensiunile, strâns legate una de alta precum şi de baterie (cu cât are mai multe celule, cu atât e mai grea! logic, nu?) dar asta depinde de cât vrei să fii de mobil(ă) şi de cât eşti dispus(ă) să cari după tine.

De asemenea, un lucru care nu apare în absolut nici o ofertă sau manual de utilizator este temperatura de lucru. Aceasta e importantă din mai multe motive:

  • se numeşte laptop, sau în traducere (brutală) sistem de ţinut în poală; ca atare, nu ţi-e chiar totuna cât de fierbinte e chestia pe care o ţii în poală, nu de alta dar nu e acelaşi lucru ca şi sexul!
  • dacă laptopul se încălzeşte semnificativ, asta înseamnă că bateria o să-l ţină mai puţin, pentru că ventilatoarele de răcire vor funcţiona mai mult;
  • la încălzire excesivă, ventilatoarele chiar fac zgomot deranjant;
  • sistemul poate deveni instabil la temperaturi mari, ba chiar te poţi trezi cu auto-resetări sau opriri forţate de BIOS-ul laptopului.

Cantitatea de căldură degajată depinde de foarte multe lucruri: cantitatea de memorie, procesor, memorie şi procesor video, wireless, soluţie de amplasare în „cutie” a tuturor acestora, poziţionarea şi numărul ventilatoarelor.

Din experienţa personală şi din experienţele prietenilor şi ale clienţilor, HP-urile rulează mai fierbinţi decât ar trebui, ASUS-urile merg şi ele destul de „hot”, ACER-urile sunt relativ OK (în funcţie de ce faci cu ele la un moment dat) iar DELL-urile sunt suficient de „cool”, la propriu si la figurat.

Şi da, sunt fan declarat DELL! motivul nu ţine doar de factorul „coolness”, ci şi de fiabilitatea lor mai bună şi mai ales de compatibilitatea aproape totală cu Ubuntu (toate sistemele din firmă sunt pe Ubuntu, dar asta e altă discuţie).

Concluzie:

Ia-ţi ce-ţi permite buzunarul după ce ai maximizat caracteristicile de mai sus.

Dacă eşti dispus(ă) să mai pui ceva bani în plus (nu foarte mulţi), ia-ţi un DELL!

Dar orice ai lua, n-o fă acum, pentru că toate magazinele au anunţat clasicele „reduceri” de sărbători, care s-au materializat în ... SCUMPIRI (culmea!). Acum 3 luni, găseai aceleaşi sisteme sau configuraţii similare la preţuri cu 100-200 de lei mai mici.

Desigur, există excepţii, dar dacă nu găseşti vreo astfel de ocazie, aşteaptă până spre sfârşitul lui ianuarie / începutul lui februarie, când adevăratele promoţii şi lichidări de stocuri se vor pune în practică.

Ceea ce am scris mai sus se aplică statistic unei palete largi de consumatori uzuali. Cazurile speciale, gamerii, mulţi IT-şti, studiourile foto/video, oamenii cu prea mulţi bani, snobii etc. nu se încadrează în povestea asta. Despre toţi aceştia, într-un articol viitor. Aşa că:

  • nu mă înjuraţi pe mine dacă ceea ce v-aţi luat nu vi se potriveşte / nu merge / arată naşpa / e prea greu / e prea mare / nu bate covoarele / nu duce copii la şcoală / nu se asortează la beemveul din curte şi/sau poşeta cu cristale Swarovski!
  • nu vă repeziţi la oferte anunţate cu surle şi trâmbiţe ca fiind „mari oferte”, pentru că de obicei nu sunt! studiaţi oferte comparative.
    orice v-aţi lua, nu uitaţi că peste 2-3-6 luni, laptopul respectiv va fi epuizat moral şi îl veţi vedea mult mai ieftin prin magazine sau veţi vedea modele mai bune / faine / dotate la aceiaşi bani.
  • priviţi-l ca pe o sculă care face o treabă şi care va trebui oricum schimbată în 3-4 ani, nu faceţi greşeala pe care o fac eu, aceea de a mă ataşa de lucrurile pe care le cumpăr.
Actualizat la

Variațiuni pe aceeași temă din opera cu același nume:

Actualizare Google Chrome

De vreo 2-3 zile, browserul de internet de la Google (Chrome) a ieşit tiptil din faza „beta” şi a ajuns la versiunea 1.0.154.36 (mda,...

Bateriile de laptop

Multă lume se miră că după circa un an de utilizare a unui laptop, bateria acestuia începe să dea semne de oboseală: fie işi...