Bateriile de laptop

Multă lume se miră că după circa un an de utilizare a unui laptop, bateria acestuia începe să dea semne de oboseală: fie işi pierde pur şi simplu din capacitate, fie se încinge excesiv la încărcare şi devine cvasi-neutilizabilă, fie chipset-ul baterie nu mai e recunoscut de sistem ... manifestările sunt aşadar diverse şi nu trebuie să mire pe nimeni: bateria este UN CONSUMABIL!

Mai sunt unii care cred că dacă stau cu laptopul în priză în permanenţă (sau aproape în permanenţă) o să reuşească să-şi conserve capacitatea bateriei mai mult timp ... ei bine, e doar parţial adevărat, pentru că bateriei lipsindu-i ciclul normal de încărcare / descărcare, va începe oricum să-şi piardă din capacitate.

Fără a intra in detalii tehnice alambicate şi apelând exclusiv la experienţa personală, voi afirma că (vrigulă) capacitatea bateriei este direct legată de mai mulţi factori, dintre care cei mai mulţi depind de productor şi de detaliile constructive, nu de utilizator!

Astfel, o baterie de 6 celule va fi evident mai bună decât una de 4 celule dpdv al timpului de lucru oferit, dar nu neapărat şi din punctul de vedere al evoluţiei capacităţii în timp. Tot din experienţa personală, o baterie de care „se trage” în mod curent (adică e folosită des şi i se aplică cicluri de încărcare / descărcare frecvente) îşi va scădea capacitatea totală de stocare ceva mai repede decât una care stă „sub tensiune” aproape tot timpul. Totuşi diferenţe sunt minore, de ordinul lunilor.

Dacă mai ţinem cont că fiecare dintre noi este pratic un utilizator captiv al unei baterii, depinzând practic de producătorul laptopului pentru furnizarea bateriilor de schimb, nu prea avem loc de întors în alegerea unei baterii. Putem cel mult să cumpărăm o baterie compatibilă, dar cu capacitate mai mare (9 celule , de exemplu).

Să nu uităm totuşi că bateriile mai puternice sunt de multe ori mai mari în volum (s-ar putea să iasă urât prin spatele laptopului, sau să-i ridice fundul) şi mai grele ... aviz persoanelor ultra-mobile.

Dacă eşti pus în situaţia de a cumpăra o baterie nouă, nu te grăbi s-o faci decât atunci când capacitatea bateriei tale a scăzut sub 40% din valoarea iniţială; de la acest punct, degradarea bateriei poate să se accelereze semnificativ şi să ajungi să fii pus în situaţia de a depinde de prezenţa unei prize până reuşeşti să obţii o baterie nouă.

În astfel de situaţii, nu prea există multe sfaturi universal valabile, pentru că situaţia are foarte mulţi parametri variabili: producător, soluţie constructivă, număr de celule, felul în care este exploatat laptopul, pretenţiile utilizatorului, starea tehnică a sistemului. Un sfat universal valabil e să cauţi din vreme o baterie de schimb, prin astfel de locuri:

Din păcate, multe magazine online nu prea oferă şi acumulatori de laptop, dar nu te sfii să cauţi prin secţiunile de accesorii, poate ai noroc.
Ar mai fi şi câteva situri româneşti specializate, ți le arată căutarea pe goagăl de mai sus.

În afară de achiziţia online, mai rămâne desigur varianta de a apela la un magazin local de calculatoare (că doar e plin de ele la fiecare colţ de strada), care ţi-ar putea rezolva problema pe bază de comandă. Oricum, asigură-te că ai notat Part-Number-ul (e un cod de piesă al producătorului) şi că o înlocuieşti cu o baterie cu acelaşi Part-Number sau cu una despre care ştii cu certitudine că e compatibilă.

Actualizat la

Variațiuni pe aceeași temă din opera cu același nume:

Arhivele RAR

Mă crizează la culme indivizii, firmele sau instituţiile care oferă spre download tot felul de informaţii, formulare sau aplicaţii comprimate în format RAR.

În primul rând şi ca să fie clar, nu intenţionez să dezbat aici care arhivator este mai bun sau mai prost! Un lucru e clar: formatul consacrat, atât din punctul de vedere al licenţei de utilizare cât şi al compatibilităţii cu majoritatea covârşitoare a sistemelor de operare este formatul ZIP.

Actualizare Google Chrome

De vreo 2-3 zile, browserul de internet de la Google (Chrome) a ieşit tiptil din faza „beta” şi a ajuns la versiunea 1.0.154.36 (mda,...