Arhivele RAR

Mă crizează la culme indivizii, firmele sau instituţiile care oferă spre download tot felul de informaţii, formulare sau aplicaţii comprimate în format RAR.

În primul rând şi ca să fie clar, nu intenţionez să dezbat aici care arhivator este mai bun sau mai prost! Un lucru e clar: formatul consacrat, atât din punctul de vedere al licenţei de utilizare cât şi al compatibilităţii cu majoritatea covârşitoare a sistemelor de operare este formatul ZIP.

Pentru cei care nu ştiu, fişierele .RAR sunt arhive comprimate cu WinRAR (sau alte câteva aplicaţii de arhivare compatibile cu WinRAR) care folosesc un alt algoritm de compresie chipurile mai bun decât formatele ZIP.

Dar să ne înţelegem: diferenţa în rata de compresie era relevantă pe vremuri, când banda de acces la internet de 33kbps era ceva uriaş şi singura modalitate alternativă de transfer a fişierelor dintr-o reţea în alta era oferită de înfiorătoarele dischete (floppy disks). Vremea aceea a trecut (Doamne-ți mulţam pentru asta!). Aşadar, NU mai e cazul să ne cramponăm de formate proprietare pentru câţiva biţi în plus sau în minus! Utilitate 0 ...

În al doilea rând, marea majoritate a arhivatoarelor compatibile cu formatul .rar NU sunt gratuite! Pe la noi, orice agarici cu o tastatură sub degete descarcă WinRAR-ul şi crede că restul lumii e obligată să folosească aceeaşi stupizenie de arhivator, că așa vrea el, agariciul.

Sunt convins că prostănacul angajat la Direcţia Muncii, ANAF, primărie sau alte onorate instituţii publice care „se informatizează” pe banii noştrii habar n-are ce e ăla un shareware, că nu e bine să-şi chinuie amărâtul de windoze cu prea multe instalări de tâmpenii pentru că va sfârşi prin a avea dureri de cap cu Windows Registry din cauza instalărilor şi dezinstalărilor repetate, că formatul nu e universal doar pentru că el ştie să facă dublu click pe un setup.exe şi că în felul ăsta forţează o grămadă de lume să folosească o aplicaţie în plus doar pentru că e el bou!

Ei bine, în al treilea rând, formatul ZIP fiind nativ în multe sisteme de operare - inclusiv Linux - nu prea văd de ce să-mi bat eu capul ca să-mi instalez un dezarhivator în plus! Nu zic că ar fi teribil de complicat, dar eu sunt adeptul convins al principiului KISS şi nu văd de ce aş pierde timp cu aşa ceva.

Ca atare, decretez sus şi tare că mi se fâlfâie de arhivele RAR şi de cei care uploadează astfel de arhive pe net! Deci da, mi se fâlfâie şi de instituţile statului ... nimic surprinzător aici, nu-i așa?

Actualizat la

Variațiuni pe aceeași temă din opera cu același nume:

Windoze update error

Am avut o mică surpriză-surpriză astăzi, după instalarea "pe curat" a unui XP SP2 cu upgrade online la SP3! După terminarea instalării SP3, toate...

Windows Mess

Nu sunt un fan al sistemelor de instant messaging ala Yahoo Mess, Windows Mess, ICQ, Skype etc., dar nu intenţionez să le "desfiinţez" sau...