Joi - 002

A luat ceva vreme să reiau ideea unui newsletter, trebuie să recunosc. Cu scuzele de rigoare, să trecem direct la „cărnița” epistolei! [o lectură de 5 minute]

1. Google îl ucide pe Hangouts

Nu chiar acum, ci în noiembrie 2022. Eh, another one bytes the dust! Goagăl are o lungă istorie de ucigaș al propriilor produse, lista este literalmente una impresionantă (vezi aici), iar logica acestor „terminări” a fost de cele mai multe ori una obscură sau chiar inexistentă, din punctul nostru de vedere, ca simpli utilizatori.

Revenind la Hangouts, motivul pentru care l-am utilizat intens într-o vreme a fost unul simplu: era integrat în interfața de GMail, iar versiunea de android a aplicaței funcționa decent și bine sincronizat, vedeai totul si primeai toate notificările pe toate jucăriile unde erai conectat. Pentru mine, a fost mai mult decât suficient, acoperea absolut toate necesitățile de instant messaging.

Și deși l-am promovat (pentru utilizarea simplă și confortabilă) pe la prieteni, familie și clienți, cercul meu social a înțeles doar că „Nicu e un ciudat cu goagălul lui” și l-au folosit exclusiv ca să comunice cu mine și nimeni altcineva :)) În rest, se cruceau toți (și se crucesc în continuare) că n-am „UaȚap” ...

În țările cu „apă caldă” însă, a fost destul de utilizat într-o vreme, în ciuda cacofoniei de aplicații de comm de la Goagăl: Alo, Hangouts, Duo, Chat, Meet și au mai fost și altele. Apoi a venit pandemia și Goagăl a marșat tare pe Chat & Meet și a devenit astfel evident că Hangouts trage să moară. Ei bine, acum avem și confirmarea!

Daca îl folosești, treci pe Google Chat. E chiar simplu să faci asta, în mai multe feluri. În GMail, te duci la Settings (rotița aia dințată din dreapta sus undeva), apoi click pe „See all settings”, apoi în meniul ala de sus găsești „Chat and Meet” și acolo poți schimba pe „Google Chat” în loc de „Classic Hangouts”.

O altă cale ar fi să accesezi direct interfața web de la Hangouts la https://hangouts.google.com și o să-ți zică el direct că trebuie să treci la Chat, îi dai cleicl pe Move si trece automat pe Chat-ul integrat în GMail, cu tot cu toate vechile tale conversații.

2. Microsoft îl ucide pe Imbecil Exploder Internet Explorer

Într-un târziu! Update-urile de marțea trecută, drăgălaș alintată „Microsoft Patch Tuesday” a bagat o grămadă de actualizări, care mai de care mai viguroase, astfel încât e foarte probabil să ai niște probleme cu windoze-ul tău după asta.

De exemplu, anumite drivere de imprimante sunt resetate la niște valori predefinite, deci surprize la imprimare; softuri care au de-a face cu drepturile de acces ale (L)userilor o iau în freză pentru că Bill Gheiț știe el mai bine ce e bine și ce nu pentru tine, nu-i așa?

Nu mai intru în alte detalii, poți citi mai pe larg aici, dar adevărata veste bună în tot haloimăsul lui Bill este că îți dezactivează Internet Explorer, după 27 de ani de chin!

Aparent e o veste bună, problema e la cei care diverse motive încă depind de prostia aia de browser. Și unele motive pot fi chiar serioase, dar de cele mai multe ori este vorba de softuri vechi care nu sunt actualizate pentru că nu se vrea / nu se poate/ e prea scump, etc. Ei, acum e momentul adevărului ...

3. Cloud-ul guvernamental - cum stau autoritățile cu capul în nori

Burduja, despre cloud-ul guvernamental: Cetățenii vor fi notificați despre cine le-a accesat datele personale, când și cu ce motiv ... zice Hotnews.

Au dat o ordonanță ... să se facă! au lipit la ideea asta 500 de milioane de euro, un sifon grăsuț! Acum muncesc la „normele metodologice”, numa' că le-au zis „Ghid de Guvernanță a Platformei”. Să ne înțelegem, chestia asta NU este pentru „populime”, ci pentru instituțiile statului. S-ar lega elegant de ideea Legii Interoperabilității, care a fost adoptată azi, și care zice că ar trebui să fie eliminată birocrația și timpul alocat obținerii documentelor ... blabla.

Teoretic, te duci la instituția X și zici că vrei să Y, ei îți verifică identitatea și (în teorie) nu-ți mai cer actul Z în original și copie, dosar cu șină, dovada plății taxei de taxă și alte prostii pe care acum le cer, deși există deja o altă lege în vigoare care zice că n-au voie să-ți ceară toate prostiile astea.

Scuză-mă, dar sunt intens sceptic la fazele astea: tocmai am făcut niște modificări pe firmă: adresă, CAEN ... nu vrei să știi câte hârtii a trebui să plimb între aproximativ 5 instituții ale statului și 2 furnizori privați de servicii.

Ca să nu mai zic că casa de sănătate (cacofonia e intenționată!) este perfect incapabilă să-mi emită un nenorocit de card de sănătate, deși sunt asigurat și fără vreo restanță la capitolul ăsta: ba s-a pierdut o hârtie, ba un email, ba imprimeria națională n-are plastic, ba are plastic da' n-are plicuri ... noa, după mai multe încercări în mai mulți ani de zile, eu am obosit!

Și mi-e teamă că toate aceste scremeri legislative vor sfârși într-o dulce implementare românească a unor forme fără fond ... poate sunt nedrept, dar nu pot să scutur de pe mine feeling-ul ăsta de futilitate!

OK, atât pentru azi! poate ai remarcat, dar abonarea la Gadgeta de joi este activă acum. Mi-am prins puțin urechile în softul de newsletter (sorry, de la o vârstă ...) dar toată ideea asta este în plin lucru, si probabil voi face o mulțime de noi modificări (la site, care nu e nici el gata „per se”, la newsletter, pe care încă n-am terminat a-l configura șamd).

Totuși, nu ezita să te abonezi, bagă-ți adresa de email cu încredere, n-o să te umplu de spam sau oferte, o să mă străduiesc doar să-ți dau niște informații utile și poate un zâmbet din când în când.

Variațiuni pe aceeași temă din opera cu același nume:

DOCX, XLSX şi PPTX

În primul rând, ce-i cu fişierele astea? Ei bine, de la o vreme încoace Micro$oft se cam vede forţat din diverse părţi să adopte...

Actualizare Google Chrome

De vreo 2-3 zile, browserul de internet de la Google (Chrome) a ieşit tiptil din faza „beta” şi a ajuns la versiunea 1.0.154.36 (mda,...

Conversia DOCX, XLSX şi PPTX (1)

Multă lume s-a trântit de problema noilor formate ale M$ Office. Nu de alta, dar în pofida speranţelor lui Bill, nu toată lumea s-a...