Nu te repezi la ciorba fierbinte!

Aflăm din Ziarul Financiar că M$ Romania apreciază că Windoze 7 se va vinde de 4 ori mai bine decât Vista.

Cred că M$ se bazează foarte mult pe două categorii de utilizatori: entuziaştii convinşi de review-urile pozitive de până acum şi cei sictiriţi până-n prăsele de lentoarea lui Vista şi care n-au apucat să scape până acum de el în vreun fel sau altul.

La cât de prost s-a vândut Vista până acum, estimarea poate părea fezabilă, dar să nu uităm totuşi câteva mici amănunte esenţiale:

  • suntem în plină criză iar luminiţa de la capătul tunelului încă nu se întrevede; în condiţiile astea, multe companii nu sunt dispuse să-şi încarce lista cheltuielilor cu costuri adiţionale de migrare.
  • dacă Windoze 7 va fi „împins pe gâtul clienţilor” aşa cum a fost împins şi Vista la achiziţionarea de noi sisteme (şi aşa va fi în mod cert), asta nu înseamnă că numărul utilizatorilor de W7 va creşte, ci doar că s-au dat o mulţime de licenţe OEM care nu vor fi neapărat utilizate.
  • deşi majoritatea părerilor despre W7 sunt pozitive, o seamă de nişe speciale continuă să fie neacoperite sau cu un statut incert (de exemplu, sectorul CAD, unde Autodesk este stăpânul absolut).
  • din ce în ce mai mulţi utilzatori, fie ei corporate sau persoane fizice, au învăţat deja lecţia ciorbei fierbinţi; altfel spus, dacă scoatem din ecuaţie entuziaştii („early adopters”), multă lume aşteaptă întâi să vadă că noul sistem este stabil, n-are probleme de compatibilitate cu diverse aplicaţii sau drivere şi abia după o confirmare statistică acceptă o migrare.
  • marea performanţă (nedeclarată) a lui Vista a fost aceea de a reuşi o mini-explozie a migrării către Mac şi diverse „arome” de Linux - dintre care Ubuntu pare să fi fost o soluţie des încercată. Dintre cei care încearcă astfel de soluţii, destul de puţini mai fac vreodată trecerea înapoi, aşa că - până la urmă - felia de piaţa pentru W7 s-a îngustat puţin chiar cu ajutorul M$.

Una peste alta, prognoza furnizată de dl. Tatomir îmi miroase a „wishful thinking”. Dar cum zice românul pe franceză: time will tell!