DELL XPS M1530 cu Windoze XP Pro

Da, suntem la curent cu faptul că nu e tocmai un model nou, dar acum am avut ocazia să testăm mai pe îndelete un XPS M1530 ... cu probleme!

Tocmai pentru că este un „late review”, n-o să ne chinuim cu poze „de cazier” ale sculei, găsiţi pe net o grămadă, şi nici nu va fi un „review” propriu-zis ci mai mult o poveste despre Windoze XP pe un astfel de DELL XPS.

Sistemul:

 • un DELL XPS M1530, 2G RAM, 250G HDD Western Digital,  NVIDIA 8400M 256M cu toate „jucăriile” ataşate: wireless b/g/draft n pe un Broadcom BCM94312MCG, bluetooth, firewire, vga, ethernet 10/100/1000 pe un Marvell Yukon, cameră 1,3 MP ş.a.m.d.

Problema:

 • lăsând deoparte „sâcâiala” preinstalată numită Vista, problema presantă a sculei a fost aceea că după câteva luni, HDD-ul a început să dea „disk error” din ce în ce mai des. O testare exhaustivă cu softul de diagnoză de la WD a confirmat problema, după care HDD-ul a fost înlocuit.

Toate bune, dar HDD-ul cel nou a venit „chior”, fără kit-ul şi partiţiile de restore originale aşa că, după o consultare prealabilă cu clientul, am ajuns la concluzia că firma poate utiliza şi XP (modele de licenţiere) şi n-am mai stat pe gânduri, deşi ştiam că pot exista potenţiale probleme cu driverele pentru XP la DELL.

Ei bine, n-a fost aşa (cu driverele), se pare că mulţi posesori de XPS-uri au dorit să scape de Vista şi să utilizeze XP (big surprise, nu?) şi ca atare, multe drivere au fost testate de pe sistemele DELL mai vechi sau care încă se livrează cu XP ... şi s-au găsit soluţii.

Soluția:

Netul e mare! iată aici câteva linkuri utile pentru instalarea XP pe o astfel de sculă:

 1. http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=212981
 2. http://www.notebook-driver.com/dell/dell-xps-m1530-laptop-windows-xp-drivers/
 3. http://www.laptopdrivers.net/dell-xps-m1530-laptop-download-vista-to-windows-xp-drivers/

Etapele:

 • dacă vreţi să rulaţi un XP pe HDD-uri SATA, atenţie: obligatoriu intraţi în BIOS-ul sistemului şi modificaţi HDD-ul de pe AHCI pe ATA! altfel, kit-ul de instalare al XP nu va recunoaşte discul ...
 • de asemenea, tot din BIOS dezactivaţi şi „Flash cache”
 • după ce XP-ul rulează fără probleme, se poate trece din nou la utilizarea AHCI, dar părerea mea este că îmbunătăţirea e pur şi simplu neglijabilă când rulezi XP şi nu mi-am mai bătut capul; pentru cine doreşte, procedura e descrisă bine în ultimul link de mai sus
 • ordinea în care se instalează driverele este importantă! noi am început cu chipset-ul, driverul video, driverul de card-reader, driverul ethernet (trebuia să-l conectăm repede la net, doar windoze update iau O GRĂMADĂ de timp), bluetooth, camera, touchpad, fingerprint reader (am pus doar driverul, nu şi aplicaţia care citeşte amprente, e destul de incomod, după părerea mea), audio şi la sfârşit (dar fără voia noastră!) driverul pentru wireless LAN. Cu modemul nu ne-am mai chinuit de loc ... cred că locul lui este într-un muzeu de istoria reţelelor de date.
 • dacă aţi dat un ochi pe linkurile de mai sus, poate aţi observat că n-am folosit ordinea propusă de alţii, care alţii şi ei subliniază că ordinea e importantă; de fapt, ceea ce e foarte important e ca chipset-ul să fie primul şi interfaţa video a doua, în rest e cam la liberă alegere
 • singura problemă mai complicată am întâmpinat-o cu driverul pentru wireless: nici una din variantele descărcate n-a vrut să funcţioneze! într-un târziu, ne-am prins că era vorba de un chipset Broadcom BCM94312MCG şi am dat jos direct driverul pentru acest chipset, fără să ne mai batem capul cu ce oferă situl DELL sau alţii. L-am gasit aici (http://www.mediafire.com/?ctxvypzdb3d). Placa de reţea wireless a luat-o din prima, merge brici şi e foarte stabil semnalul, aşa că n-avem a ne plânge.

Una peste alta, am sfârşit cu un sistem fără „lămâi” (atenţionările alea galbene din „Device Manager” când ceva nu e în regulă cu vreo componenta hardware), nu doar perfect funcţional ci care chiar fugea de rupea pământul la orice solicitare.

Desigur, povestea instalării nu se termină aici (cu Windoze nu se termină niciodată, nu-i aşa?), au urmat update-urile, aplicaţiile şi antivirusul, cu totul cam 5 ore de muncă, la care s-au mai adăugat încă 3 până am transferat pe sistem tot ce nu se pierduse din HDD-ul vechi - documente, poze, email-uri, fişiere de lucru de-ale diverselor programe etc.

Nota bene: cine se laudă că „vă pune” windows într-o oră vorbeşte prostii! dacă e să refaci sistemul unui client la starea iniţială, îţi ia o grămadă de timp care orice-ai face nu scade sub 3 ore ...

Concluzia:

Dacă aţi citit review-uri despre DELL XPS M1530, ei bine, sunt adevărate! e un laptop foarte elegant, cu un display curat şi foarte lizibil, cu un keyboard de milioane, cu tot ce-ţi trebuie pe el şi care are un look grozav (am mai zis asta?). Dacă e şi instalat cum trebuie, e genul de laptop de care are nevoie majoritatea utilizatorilor, cu menţiunea că pe lângă aspect şi performanţe, are un preţ nu tocmai mic în comparaţie cu concurenţa.